torsdag 16 juni 2011

Visingsö mm....

Egen chaufför.

Och egen kartläsare.
Har ni aldrig varit på på den fantastiska lilla ön som ligger mitt i vätten, så åk dit.
Det var makalöst vackert och en ek skog som verkligen var värd namnet ek skog, det är Sveriges största, den är på 360 hektar och denna skog planterades på 1800-talet och var tänkt att ge virke till den Svenska flottan, nu görs ju fartygen med lite annat material än ek, så dom står praktfullt kvar.
Vissa ekar har dom använt för att restaurera regalskeppet Vasa men annars används eken numera till Whiskey fat.



Det varnades för räkmackor ut med vägen och det förstår jag att de gjordes, den slank lätt ner herregud så gott.
Vi hittade även en gammal Bolinder-Munktell, lite roligt med tanke på att min morfar körde sådan på tiden de begav sej, vi var ju tvungna att posera lite där, myset och jag.



Myset fick åka remmalag, världens äldsta remmalag kommer just från visingsö, man åker efter hästar och man sitter ut med båda sidorna på en vagn, myset tycket de var toppen, ja de gjorde väl även jag, men Mollie riktigt hoppade i vagnen när hon såg hästarna som drog den.
Helt klart en upplevelse ut över det vanliga.


Ja det stämmer nog som dom säger, var man än går på denna ö så går man rätt in i historieböckerna, det är inte mindre än fyra kungar som stupat på ön.
Och allas vår lille Arn har tagit en tupplur i gräset på en slätt på ön.
En del byggnader var bevarade men det mesta var tyvärr bara ruiner som stod kvar, men de fanns foto på ursprungs byggnaderna, vilket givetvis var väldigt intressant att se.


Jag mötte tyvärr på en människa som absolut inte ville träffa mej och som heller inte jag såg något nöje av att träffa.
Vi skulle gå in i en kyrka som var byggd på 1100-talet, för att få gå upp i tornet skulle det hostas upp 20 riksdaler, jag såg ingen mening med att gå upp, för det första är jag inget fan av höjder och för det andra satt myset på magen och risken för ett fall är ju ganska stort.
Det brukar ju råda allemansrätt i kyrkor, men det informerade en sur tvär dam mej om att så inte var fallet, det var minsann ett museum och det skulle kosta 20 kronor att bara gå över tröskeln.
Jag tyckte att skulle de vara på de viset så kan jag lika väl gå in i vår egen kyrka nere på vesan tyckte jag, mycket dåligt servis.
De retar mej lite att en sån person kan fördärva dela av min dag, enbart av att ha en sur tvär min och ett tykigt beteende. Grrr.
Hon tyckte säkert desamma om mej, att jag var en dryg snål j*vel.




Vi tog båten tillbaka till fastlandet till polkagrisland, givetvis köptes det lite godsaker att ta med hem till by.
Vidare från Gränna blev det ett stopp i Jönköping och tändstiksmuseet, mycket intressant även det.
Ja hur var det nu?
Tog han livet av sej själv efter börskraschen i New york, eller blev han mördad? Den käre Ivar eller tändstickskungen som han kallades.
Ja inte vet jag.



Tvivlar på att man idag hade fått sälja en sån ask.
 Innan de bar hem till borgen så gjorde vi ännu ett stopp och detta var på huseby bruk, detta fantastiska ställe lite utanför Växjö, det är en hel by som innefattar järnbruk, såg, mejeri, kvarn och mycket mer.
I det gamla stallet åt vi middag och i den gamla lanthandeln avslutade vi vår tripp med en glass.


Det var ännu en härlig, rolig och lärorik tripp, tyvärr byttes den glädjen jag kände ut mot en stor sorg när jag senare fick besked om att min granne nu har förlorat sin sista strid mot cancern.
Usch, när jag tänker på att vi aldrig mer ska mötas på halva vägen med våra gräsklippare och sitta och snacka i timmar prata om allt mellan politik till sorkfällor, att jag aldrig mer ska få höra honom skrika över stengäret HALLAU DÄR, att jag aldrig mer ska få en stor varm bamsekram av honom när vi ses, då är det jobbigt.
Denna fantastiska människa som mitt uppe i sin egen jobbiga situation när han vet att hela kroppen är full men cancer, ändå kan krama om granntösen och fråga hur det är med hennes brustna hjärta.
Det var en storsint och kärleksfull människa. En fantastisk man och en underbar granne.
Du kommer att vara saknad.
Men tack för allt.

Jockarp..

1 kommentar:

  1. verkar som ni har haft en härlig dag! tänker på dig och din granne och skickar en stor KRAM till dig och hans närmsta! <3 du måste vara den bästa grannen man kan få!

    kram

    SvaraRadera