torsdag 15 september 2011

Mollies kusin....

Ja jag har ju vetat om detta och givetvis också oroat mej om hur det ska gå, en person som man känt hela deras liv, en person som man älskar och bryr sej väldigt mycket om råkar ut för en tillsynes liten pluttesak men som kan få livslånga konsekvenser.
En skola en kommun som kanske inte tar det ansvaret som man tycker dom borde göra.
De kan inte göras ogjort på något sätt och man kan inte skylla någon speciell person för det inträffade.
Men man kan och man måste informera om saken.
Jag tycker att min bror och hans familj gör helt rätt att vända sej till tidningarna så att andra föräldrar och kanske även barn kan läsa om vad som hänt och att man inte som liten nyfiken parvel ska pilla på allt som kommer i ens väg.
Jag förstår att det svårt när nyfikenheten ibland tar överhand.



Foto: Lena Ehring

Pojke stack sig på kanyl på skola

8-årige Jesper Wilhelmsson stack sig på en kanyl han hittade på skolgården.
Nu väntar åtta månaders ovisshet innan läkarna vet om pojken smittats av blodsjukdomarna Hepatit C, Hepatit B eller HIV.
Och ännu har inte skolan informerat alla föräldrar och barn om händelsen.
Det var för exakt två veckor sedan som Jesper Wilhelmsson var ute och lekte på Hjortakroksskolans skolgård i Sölvesborg. I ett lusthus på skolan hittade han en kanyl från en spruta som han tog in till sin lärare.
– När han skulle ta upp den ur fickan stack han sig på den, berättar Jespers mamma, Lisa Grönstedt.
Mamman ringde sjukvårdsupplysningen som sa att pojken måste få vård direkt. Mor och son åkte till akuten där Jesper fick tre sprutor på en gång, bland annat mot Hepatit B.
– Det var otroligt omtumlande för honom eftersom han är spruträdd. Fyra man tvångshöll honom när sprutorna togs. Nu ska han göra samma procedur fyra gånger till. Idag är en sådan dag, säger Lisa Grönstedt.
För familjen väntar nu åtta månaders ovisshet innan läkarna vet om Jesper har smittats av Hepatit, C, B eller HIV. Jespers mamma vill varna andra föräldrar och barn. Och hon vill att skolan och Sölvesborgs kommun tar problemet på allvar. För det är ingen nyhet att missbrukare använder skolans lusthus som sitt tillhåll.
– När jag ringde skolchefen sade han att det inte är så konstigt att missbrukarna sitter i lusthuset på skolan. "De vill ju ha tak över huvudet".
Hon anser att skolan inte informerat om händelsen tillräckligt.
– Vi har fått hem en lapp om att alla lärare har berättat om detta i klasserna. Men efter att ha frågat runt bland barn och föräldrar är jag mycket tveksam till det. Och vid ett stort föräldramöte nyligen sade man absolut ingenting om händelsen.
Och inte heller har någon från skolan hört av sig till familjen för att höra hur pojken mår.
– Ingen har ringt till oss. Jag tror inte Jesper förstår vidden av det här eller så bär han det inom sig. Det hade varit skönt om någon hört av sig.
Bltsydostran.se söker just nu Hjortakroksskolans rektor.
Kommunens utbildningschef tänker kommentera händelsen efter det sammanträde han sitter i.

2 kommentarer:

  1. Jag förstår din frustration men råkar veta att skolans ledning är en synnerligen varm kvinna med hjärtat på rätt ställe. Jag förstår att du och din familj far oerhört illa av det som hänt men det gör nog hon med. Det är bättre att stötta varandra i en situation som denna.
    Värst av allt är ju att kanylen fanns där överhuvudtaget. Eller hur?

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag vet också att skolans rektor är en fantastisk kvinna jag har själv haft de stora nöjet att ha henne som lärare.
    Men att man kan ta så lätt på detta som hänt och inte informera och ta fram en handlingsplan på hur man ska komma åt problemet tycker jag är dåligt, det är skolans ledning och kommunens ansvar att inget sånt här ska inträffa i skolan.
    Barnen ska vara trygga.
    Tack för kommentaren.
    Vänligen Leonora

    SvaraRadera