torsdag 29 december 2011

Faser....

Den nakne kocken :)


Det här med skilsmässa och uppbrott att helt enkelt bli lämnad inte längre duga till en annan människa verkar vara en lång process att ta del av, en lång process att komma vidare ifrån.
Ja det är inte lätt, fråga mej jag vet vad jag pratar om.
Tydligen finns det ett antal faser man ska genomlida och dessa faser kan ta olika lång tid att gå igenom.
Den första fasen, Chockfasen den är jag helt klart igenom tack och lov, för det var minsann ingen höjdare, det är en fas då jag inte minns så mycket om vad som hände, en fas i mitt liv då jag såg min kropp utifrån, jag fanns där men ändå inte, jag var skräckslagen och nog mer död än levandes.

Arga snickaren ?


Nästa fas Reaktionsfasen, den har nog glidit mej ganska lätt förbi, visst jag har haft ett flyktbeteende men det har inte mynnat ut i några droger, möjligtvis har jag hållit mej sysselsatt.

Bearbetningsfasen den tror jag att jag aldrig kommer att lämna fören lille Per eller min ex fru vänder på sitt lilla mynt, frågorna finns kvar varför en människa väljer att skaffa barn, gifta sej och även byta efternamn och sen bara dra.
Nästa gång jag ser nån av dom här tomtarna som säger sej veta svaret så ska de facas och frågorna ska ställas. Men de jag trott hela tiden är att även ex fun frågar sej varför hon gjort allt detta.
De hade jag gjort iallafall.

Den sista fasen som heter nyorienteringsfasen den ska tydligen handla om att finna sej själv och att kunna leva med de som hänt, lära sej något av de inträffade och sen gå vidare.
Hum ja nog har jag lärt mej ett och annat på den här resan och gått vidare har jag ju fått göra vare sej jag ville eller ej.
Jag har växt som människa och givetvis tagit ansvar och jag tror att jag kommer kunna lära mej att leva med de som hänt att det tar mindre och mindre plats, men de kommer att blomma upp och våra vägar kommer att korsas på ett eller annat vis.
Vad som händer då ja det får väl den som lever se.

Sälen :)


Chockfasen
Chockfasen tar oftast några dagar till en vecka att gå igenom. Under denna fas förnekar man ofta det som hänt. Man försöker förtränga alltihop. Tankar som kommer kan vara att partnern egentligen inte vill skiljas. Man hoppas att det kommer att gå över. Det måste vara ett missförstånd. En person som befinner sig i chockfasen kännetecknas av att hon/han har avtrubbade känslor, apati, hyperaktivitet, förvrängt minne, desorienterad och kan upplevas som avstängd av omgivningen.


Reaktionsfasen:
Reaktionsfasen pågår någon vecka till flera månader. Under denna tid är personen undvikande och undertryckande. En person som befinner sig i reaktionsfasen kan vara rastlös och impulsiv. Hon/han är undvikande och vill inte bli påmind om det som inträffat. Det finns risk för flyktbeteende, tex genom ständig aktivitet eller missbruk. Personen kämpar emot det som hänt.

Bearbetningsfasen
Bearbetningsfasen pågår i månader till flera år. Under denna period börjar man förstå vad som hänt. Man är mycket verbal och vill prata om det inträffade. Man behöver prata med vänner och bekanta, ofta mycket. Man ältar ofta mycket.

Nyorienteringsfasen:
Man har hittat sig själv och kan gå vidare med sitt liv och sin livssituation. Man klara av att reflektera över det inträffade. Man har förlikat sig med skilsmässan. Man kan i bästa fall dra lärdomar av det som hänt. Livet går vidare.

Det är iallafall intressant läsning och att jag har en självinsikt om mej själv så jag vet hur långt jag kommit och hur långt jag kanske kan gå.
Livet är en spännande resa.

Och ofta en väldigt glad resa :)


Jockarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar