tisdag 31 januari 2012

Jaha, dags igen....


En riktig mysafton blev det igår kväll, vi var och friade tant N på födelsedagen och myset var på toppen humör, vi pratade och jag kände mej stark och lycklig även om det som vanligt var stora saker som de samtalades om, myset år riskakor och tyckte livet var härligt :)

Nu är det glädjande nog klart och det är fantastiskt om än lite jobbigt. Men pridefestivalen ska flytta tillbaka till Tantolunden i år, cirkeln sluts, den 31 juli drar det igång och vara till den 4 augusti, underbart.
Klart är ju att det kommer att bubbla upp en hel del minnen, de var ju faktiskt där som jag och ex frun tillbringat de flesta prideveckorna ihop, men men nya minnen får väl lägga sej över de, nya minnen med mitt mys :)

Och frågorna dom hopar sej, det är förvisso nio månader till jag tänkt att jag ska börja jobba igen och att Mollie då ska börja på förskolan. Men jag har ofta sett att det är bra att vara förberedd och påläst inför nya saker.
Jag sökte på kommunens hemsida efter svar, men vissa uteblev så mailskrivningen tog fart.
En trevlig kvinna svara och vill ha ett samtal med mej på telefon. Ring ring.

Hallå.
Den första frågan blev möjlighet till nattis om det fanns någon förskola i kommunen som hade nattöppet för föräldrar som då som jag jobbar obekväma tider, nepp blev svaret istället fick man ansöka om plats i grannkommunen, det var kö till dessa nattis så en ansökan behövde göras fortast möjligt.
Där vad de jag som sa nepp inte ska jag väl behöva köra till grannkommunen för att lämna myset,sen ska jag ge mej iväg till mitt jobb som ligger i grannkommunen fast åt andra hållet.
Alltså för att jag ska kunna jobba och att Mollie ska kunna vara på dagis ska jag köra fem mil extra varje dag bara för att min egen kommun inte kan bistå barnomsorg.
Inte okej.

Vidare diskuterade vi kostnaderna för dagisplats. Jag betalar väldiga summor kommunalskatt varje år och här ute där jag bor ser vi inte många ören från den kommunala kassan. Så detta ser jag som väldigt besynnerligt.
Jag har ju en vision om att Mollie inte ska behöva var på dagis mer än absolut nödvändigt och det ska jag ekonomiskt sett bli straffad för, om Mollie är på dagis tio timmar i veckan ska jag ändå betala samma avgift som föräldrar som har sina barn där 50 timmar i veckan.
Inte okej.



Vidare barnfria dagar på dagis. jag höll på att gå i taket. Är det ett skämt, nepp.
För att personalen ska kunna fortbilda (vilket säkert är bra) sej så finns det numera barnfria dagar, då stängs dagiset och oftast är då endast ett ställe öppet i innestan där då alla barnen ska samlas, även fyra veckor under sommaren stängs vissa dagis ner och barnen får flytta.
I detta läget skiter jag faktiskt högaktningsfullt i hur personalen har det på sin arbetsplats om det är hög arbetsbelastning, hög ljudnivå, mobbing eller vad det nu kan tänkas vara, jag skiter i om dom ska ha semester eller ej Jag skiter fullständigt i att kommunen tycker att de behöver sparas pengar, vilket jag tycker att de kunde gjort, men ta då ifrån lyxkassan bro och societets bostadsområdet ljungaviken. Ge tusan i dagispengarna.
De enda som intresserar mej det är att Mollie mår bra och att hon har alla tänkbara förutsättningar till att just ha det bra.Så nej barnfria dagar.
Inte okej.

Kvinnan i luren informerade mej om att det inte var så många barn som var på förskolan dessa barnfria dagar, vilket mina grå kom fram till ganska snabbt att det inte var så märkligt, för alla vettiga föräldrar gör väl vad dom möjligen kan för att inte behöva låta sina barn byta dagis för endast en dag, så resonerade jag.

Att hon sen även då hade vänligheten att informerade mej att anledningen till att dagisen stängs på sommaren är att det behöver sparas pengar, vilket givetvis fick mej att närma mej ett slaganfall i en ryslig fart.
Jag ställde mej genast frågan hur gör man i äldrevården när personalen ska fortbilda sej, eller under semestern? stänger man ner vissa avdelningar då eller får våra gamla dela rum med andra under just dessa veckor, eller får anhöriga ombesörja vården över sina nära och kära dessa dagar?


Frågan ställdes. Är förskolorna till för föräldrar och barn eller är dom till för dom som är anställda inom kommunen.

Behöver jag skriva att Sölvesborgs kommun kommer att få ett brev i ärendet från Jockarp.


Jockarp.

4 kommentarer:

  1. Visst är det skrämmande hur det fungerar? Vi kommer behöva söka nattis plats till vår bebis lite senare, dels för att jag, liksom du, jobbar varierande tider. Sambon min har jobbat dagtid innan, men de har nu blivit tvungna att skriva på uppsägningspapper allihop, så han kan bli tvungen att jobba eftermiddagar och nätter han med. Så, vi behöver ju ha en nattis plats till hans pojkar med. Där har vi snarare problemet att pojkarnas mamma motsätter sig detta VÄLDIGT mycket. I hennes tycke är det bättre att barnen i så fall är hos henne och hennes sambo under de dagar vi skulle jobba obekvämt. Både jag och sambon tycker att det låter väldigt oroligt för barnen, då vi i nuläget har dem varannan vecka. Nattis är en möjlighet då många föräldrar jobbar skift eller inom vård och omsorg etc. Det är inget man väljer för att det är roligt utan för att man måste! Jag skulle kunna berätta ännu mer om hennes utlägg, men det ska jag låta bli.. Jag hoppas bara på att allt löser sig så småningom. Och att du och myset hittar ett nattis närmre än 5 mil!!! Det är ju inte riktigt klokt!

    Kram på er!!

    SvaraRadera
  2. Det här är helt sjukt. De här fortbildningsdagarna alltså, då är det tänkt att vi föräldrar som inte kan ordna barnomsorg på annat håll ska vaddå? ta ledigt? Ingen vill väl lämna sin småtting på ett främmande dagis med främmande personal? Det är ju barnplågeri. Och det här med att man stänger dagis på sommaren - förrförra året var det FEM VECKOR! FEM! Både då och nu i somras var det tänkt att jag skulle lämna min son på ett för honom nytt dagis i Falkvik. Under hela den tid Kanehallsdagiset funnits har man inte haft öppet en sommar, det har dagis i Falkvik haft de senaste tre åren. Det är dessutom samma dagis som har öppet på fortbildningsdagarna, dvs, bara vissa barn drabbas.
    Alla har inte far-eller morföräldrar som är pensionärer och kan passa, alla har inte släktingar som har möjlighet att ställa upp. Jag tycker det är ett vidrigt system. Jag förstår inte varför ALLA måste fortbilda sig på samma dag, jag förstår inte hur man som kommun vara skyldig att erbjuda omvårdnad men samtidigt stänger alla dagis utom ett under fyra veckor på sommaren. Det är barn vi pratar om, inte saker man kan göra som man vill med.

    SvaraRadera
  3. Jag har stångat huvudet blodigt för att få till en ändring när det gäller barnsomsorgen. Bråkat och tjatat om att det måste finnas samma möjligheter för alla att få barnomsorgen dom behöver. Men hör och häpnar det finns visst inget behov att en dygnet runt öppen förskola,nej visst säkert...Och sen så öppnar dom inte tidigare än kl 06.30 heller,dock vet jag att vissa förskolor om personalen är villig öppnar någon kvart innan vid behov. Men lägga pengar på annan skit kan kommunen,ja jag är lite bitter ;-)

    SvaraRadera
  4. Anja...det är väl mer oroligt för barnen att ha ytterligare ett ställe att sova ist för att sova hos den ena föräldern...Helt klart om det nu är så att ni måste jobba natt så bör det va bättre att barnen får sova i sitt ena hem ist för på ett dagis.

    SvaraRadera