onsdag 25 januari 2012

Omladdat.....

Ja jag har nu laddat om och formulerat om, lagt till och dragit ifrån en del.
Jag var nöjd med mitt julkort till Beatrice Ask men jag var ännu mer nöjd med detta brev som for iväg i går till lite människor med adress
Regeringskansliet 103 33 Stockholm.

Hej!
Jag har blivit uppfostrad i andan att trägen vinner, så jag gör nu i form av detta brev ett nytt försök att hitta den lilla nålen i den gigantiska höstacken.

Jag letar nu efter den personen som orkar göra sitt jobb.
Min tro var att politiker var valda av folket för att föra folkets talan, jag är folket men ingen orkar lyssna.
Nej i stället lägger man över skulden på andra och just i denna frågan läggs den på justitieministern Beatrice Ask.

Men jag tror mig veta att Beatrice Ask inte är den enda människan som jobbar med detta. Är så fallet så borde det omorganiseras i rosenbad och även ute i övriga landet, för det fungerar inte.

Nu till sak.
Jag har hittat ett hål i lagen, detta är ett hål som jag själv bittert har fått erfara, jag trillade nämligen själv över kanten och slog i botten med en stenhård smäll.

För att dra historien lite kort så handla det om ett barn som blivit till igenom insemination i Danmark. Det var min fru som utförde inseminationen och barnet föddes inom äktenskapet. 
Min fru fick tyvärr kalla fötter så hon lämnade mig åtta veckor innan lilla Mollie föddes, jag stod där med ett nyfött barn som jag skulle ta hand om själv, min fru behövde inte ta något som helst ansvar över sitt handlande.
Hon var alltså inte juridisk vårdnadshavare till Mollie, trots att vi var gifta.


Min dotter har alltså enligt svensklag inte rätt till båda sina föräldrar, jag som ofrivillig ensamstående  mamma  ska nu tvingas ta de full ansvaret för min dotter till hon minst arton år och den andra föräldern kan alltså med svensk lag bara lämna sitt barn. Detta är för mig som svensk medborgare helt obegripligt och helt oacceptabelt . 
Att man gör inseminationerna  i ett annat land är väl kanske inte så konstigt, men att man inte lever efter de svenska lagarna det förstår jag inte. Mollie föddes som svensk medborgare båda hennes gifta föräldrar var svenska medborgare, så varför går vi inte under svensk lag.
Barn som föds av föräldrar som ingått äktenskapet får automatiskt dessa två som föräldrar och vårdnadshavarna,( vare sig det är rätt föräldrar eller ej,) men inte i de fall när det handlar om homosexuella.

De finns mycket mer att lägga till vad det gäller glappet i lagen för oss som bildar familj på ett litet ”udda” vis.  Jag och min fru ställde oss väldigt frågande till just allt det som uppdagades när vår barnresa tog fart, en av dessa saker är just det att det endast är den kvinnan som bär barnet som juridiskt sett är förälder.

När jag blev gravid pratade vi mycket om hur vi skulle kunna skydda min fru om det skulle hända mig något i barnasäng.  Skulle jag av någon anledning inte kunna ta vara på mig själv eller det barn jag fött, eller än värre om jag skulle avlidit så hade inte min fru blivit förälder juridiskt sett trots att hon varit med på hela resan och att vi var äkta makar. Om så fallet var skulle socialen gå in och se till att placera ut barnet till vad de anser lämplig plats, vilket skulle i princip kunna vara till vem som helst som gjort anspråk på barnet. Alltså hade inte medmamman varit skyddad av svensk lag, trots att vi varit gifta.
Ur ekonomisk aspekt så står nu staten som bidragsgivare till mig fram till den dagen Mollie fyller arton år, mycket schangtilt tycker jag med tanke på att det finns en annan förälder ute i vårt avlånga land som borde varit den som skulle ta ansvar för sitt handlande vilket i detta fallet nu var att inom äktenskapet att sätta ett litet nytt liv på vår jord.

Barnkonventionen har fyra grundläggande principer.
Förbud mot diskriminering.
Artikel 2 slår fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Staten ska respektera och tillförsäkra varje barn inom deras jurisdiktion all rättigheter som anges i bankonventionen.
Detta är den Första av de fyra grundläggande principerna, huvudet på spiken direkt.

Beklagligt är att redan 2007 kan man ta del av ett förslag till lösning i frågan, det går att läsa i SOU 2007:3
Mitt förslag: Bestämmelserna om föräldraskap för en kvinna ska ändras och även omfatta assisterad befruktning som sker utanför tillämpningsområdet av 6 och 7 kap. lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m., t.ex. vid behandling utomlands eller insemination i egen regi. Av detta följer att det inte ska fastställas något faderskap för spermiegivaren i dessa fall.

Den kvinna som är moderns registrerade partner ska auto-matiskt anses vara barnets förälder och en bestämmelse om föräldraskap för moderns partner (föräldraskapspresumtion) motsvarande den nuvarande faderskapspresumtionen ska in-föras.

Föräldraskapspresumtionen

Jag ställer mig nu frågan hur många fler Svenska medborgare ska ni låta trilla över kanten och nå botten på hålet med en kraftig smäll innan något görs?
Jag ställer mitt hopp till att någon av er som får detta brev orkar göra de tuffa jobb som behövs göras i frågan, eller att detta brev vidarebofodras till någon som orkar.

Så snälla hjälp mig att lösa detta så att jag i framtiden kan prata med min dotter med gott samvete och sanningsenligt berätta att Sveriges rikes lag inte gör någon skillnad, att alla Svenska medborgare går under samma lag.

Vänligen Leonora


Jockarp.

1 kommentar:

  1. Jag tror du har svaret själv på din fråga när du nämner Sveriges rikes lag. Ni gjorde insemineringen i ett annat land, hur ska ni då kunna omfattas av den svenska lagen?

    Skulle du vilja att Jessica hade din dotter vartannan vecka och att hon skulle lära vad som är rätt och fel i livet och ge en sund uppfostran? Tror du hon skulle uppfostra M till att ta ansvar för sina handlingar, att vara ärlig eller skulle hon lära henne att springa ifrån alla problem och dra på offerkoftan istället?

    Kämpa på, du är helt underbar!

    SvaraRadera