onsdag 1 februari 2012

Ångan uppe....

Ja att jag nu är blåare än Kal p dals blåa skor och att Sölvesborgs kommun nu styras av de röda socialdemokraterna, har egentligen ingen betydelse men jag skrev ett brev igår och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med det, vem jag skulle skicka det till.
Så därför blandade jag och gav lite och hoppas att jag träffar rätt någonstans.
Jag skickade brevet till både blåa och röda, ja för i denna frågan är patihörigheten om det är de röa eller de blåa som styr mindre viktig utan det viktiga i denna frågan är Mollie mys Vilhelmsson.



Hej!

Jag är en ensamstående mamma till en liten tjej på 14 månader.
Tanken är ju att jag i framtiden ska börja arbeta igen och att hon då ska börja förskolan.
Jag har därför varit i kontakt med en Ann Raae Persson som har hand om barnomsorgen i Sölvesborgs kommun, förövrigt en vänlig och hjälpsam kvinna.
Men svaren jag fick gjorde mig mycket frågande till varför jag överhuvudtaget betalar skatt i vår kommun, jag bor i de norra delarna i kommunen där det sällan eller ska jag säga aldrig läggs några slantar från den kommunala kassan. Och som grädde på moset blev jag nu medveten om att tydligen kan inte alla kommun invånare i Sölvesborgkommun utnyttja barnomsorgen.

Nu ställer ni er nog frågande till vad jag menar.
De ska jag nu utveckla.


Jag är anställd på södra cell Mörrumsbruk, jag jobbar sexskift vilket betyder att jag jobbar alla tider alla dagar på året, alltså, dag, eftermiddag, natt, helg som vardag, midsommar som julafton. Så ser verkligheten ut för mig.
När jag pratade med Ann så berättade hon vad kommunen kunde erbjuda mig och min dotter och de var minsann inte mycket det.
Det jag blev erbjuden min dotter det var barnomsorg i grannkommunen Bromölla, för i Sölvesborg är förskolorna endast öppna mellan 06,30 till 19.00

 
Ni politiker tycker på fullaste allvar att jag ska köra min dotter till Bromölla till deras förskolor när jag arbetar i Mörrum detta blir en reseväg på cirka fem mil extra om dagen. Tack för det liksom.

Min plan blev då istället att jag ska försöka ordna omsorg för min dotter igenom min familj, att de tar hand om min dotter när jag jobbar helger och nätter.
Då kommer hon endast att vara på kommunens förskola några få timmar i veckan, informationen jag fick då var att avgiften för några få timmar är exakt den samma som att ha sitt barn på förskolan 50 timmar veckan.
Jag tolkar detta som att kommunen kan inte erbjuda mig den barnomsorg jag behöver till min dotter, likväl ska hel avgift betalas.
Min fråga är vem är det som har bestämt dessa vansinniga regler.

Vidare diskuterade vi barnfria dagar och semestertider.
Här måste jag säga att här är kommunen ute på väldigt hal is.
Här menas det att jag ska lämna min dotter till helt främmande människor på en helt främmande plats under semestertider och barnfria dagar. Är detta överhuvudtaget lagligt?
Ann informerade mig om att det var väldigt lite barn som var på förskolorna på dessa barnfria dagar och det är väl inte så konstigt, ingen förälder vill väl lämna sitt barn till människor man inte känner eller på platser där barnen aldrig vistats.
Men vissa har kanske inte möjlighet att lämna barnen till mor eller far föräldrar, vad ska man då göra?

Jag ställer frågan hur gör man i äldreomsorgen i semestertider.
Stänger man ner avdelningar där med, får nära och kära själva lösa och ta hand om de äldre? Eller varför fungerar det där.
Varför slår man inte ihop avdelningarna på förskolorna istället och låter någon av personalen som barnen är trygga och vana vid vara kvar?
Jo svaret jag fick var att det skulle sparas pengar, vilket fick mig att bli tokig.
Med de menas de att det är helt okej att min dotter offras, att hon ska må dåligt på grund av att kommunen ska spara några slantar.
Nej detta är inte okej.
Min tro var att förskolorna var till för barnen och deras arbetande föräldrar, men i stället verkar de nu vara till för anställda inom den kommunala sektorn.

Jag hoppas verkligen att någon återkopplar till mig i dessa frågor och jag vill helst slippa höra att det handlar om pengar, för i mina ögon handlar det endast om min dotters välbefinnande.
vilket kommunen i detta läget verkar skita fullständigt i.


Vänligen Leonora

Ett lyckligt ovetande mys...

Jockarp.

3 kommentarer:

  1. Vet att fler önskar en nattföskola i kommunen då man kanske börja jobba 6.30 eller jobbar längre än till kl 19. Kommunen har liksom tagit för givet att man ska lösa det hemma, men ensamstående eller föräldrar som inte har inte familj eller vänner som kan hjälpa till att vara barnvakt kan inte alltid få det att gå ihop, Vet till och med de som fått tacka nej till jobb på grund av detta. Jag liksom du tycker att det är befängt att man ska behöva söka sig till Bromölla och hoppas på att komma in på en nattförskola där och sedan köra denna långa väg. Jag är inte så insatt i hur många förskolor det finns i Sölvesborg eller hur många barn det finns i barnomsogen, men visst borde det finnas en nattförskola här. Som du säger är det sparande hela tiden när det gäller barn och äldre, men det är viktigt att bygga en bro och få fler invånare till Sölvesborgs kommun??? Undrar om de verkligen vill flytta hit när de får höra vad som prioriteras i kommunen? Förstår inte politikernas tänk här? Vidare har jag dock förståelse till att alla förskolor inte kan vara öppna under semestertider och att all personal ska få gå på utbildningsdagarna. Min vetskap är att de dock försöker få en vikarie att vara på den förskola som ha öppet vid dessa tillfällen som barnen känner igen och kan känna sig någorlunda trygga med, men det är inte alltid de lyckas. Jag har precis som du jobbat skift och haft mina barn i genomsnitt fem timmar i veckan på förskolan, jag blev då erbjuden att ha mina barn på förskolan 15 timmar iveckan ( detta efter att 5 timmars veckorna pågått en längre tid), men för mig kändes det konstigt att köra och lämna dom på förskola för att sen köra hem och göra vad? Jag jobbade så mycket ändå så jag prioriterade att istället vara hemma och umgås med mina barn. Här tycker jag dock att det är lite konstigt att man får betala lika mycket i barnomsorgstaxa för 5 timmar som för 50 timmar.

    En annan sak är att om man som ensam mamma blir sambo ska man betala barnomsorg för den totala inkomsten i hushållet trots att man kanske har delad ekonomi. Dessutom behöver man inte ta hänsyn till sambons arbetstider. Det jag menar är att tex. En ensamstående mamma träffar en ny man, de flyttar ihop och få nu räkna bägges inkomst för barnomsorgstaxa (trots att biologiska pappan betalar sin del) vidare kan mamman jobba dagtid medans sambo jobbar skift eller är arbetslös och går hemma. Ska inte samma regler gälla som för alla andra då när ändå sambon är involverad i barnomsorgen med att betala barnomsorgstaxa? Är han arbetslös så får barnet vara på förskolan i 15 timmar, nej, men då säger de att han inte är biologisk pappa och har inte med barnet att göra på så vis, men 3% av hans inkomst ska kommunen ändå ha?....

    Sölvebsorgs kommun?? grrrr

    SvaraRadera
  2. Oh la la, säger jag bara,kanon att någon orkar angripa dessa politiker som inte riktigt är vakna nog att se till kommunens små invånares behov.
    Det behövs yngre människor i politiken vad säger du, är du sugen?
    Mycket bra formulerat brev.
    Att segla i motvind ger i alla fall fulla segel..
    Jobba vidare, det är för en god sak.

    Mvh Peter K

    SvaraRadera
  3. Klockrent skrivet!!!!! Håller med till punkt o pricka. Med vänlig hälsning, Emma

    SvaraRadera