torsdag 23 februari 2012

Vårdnadsbidrag, Vrede och hån...

Ibland blir jag kallad för surtant...


Jag hade en mycket givande eftermiddag i går.
En vän och hennes son kom på besök så barnen busades för fullt, vi vuxna hade samtal om den nu så viktiga frågan för mej, förskolan.
Vi diskuterade fram och tillbaka vad det fanns för möjligheter för mej och myset att lösa vår små problem och för kommunen jätteproblem.
Ett mycket intressant ord som jag hört talas om men inte vetat riktigt innebörden av dök upp, ordet var vårdnandsbidrag.
Ja och vad är nu det?
Google min vapendragare informerade mej om att det var något som den borgerliga regeringen införde 1994, de har diskuteras olika summor och regler men på de hela går det ut på att man som förälder får en summa pengar för att lösa barnomsorgen för sitt barn själv.

Kommunalt vårdnadsbidrag.
Från den 1 juli 2008 har Sveriges kommuner möjlighet att erbjuda kommunalt vårdnadsbidrag. De kommuner som önskar kan genom vårdnadsbidrag ge ett skattefritt kommunalt bidrag på maximalt 3000 kronor per månad och barn för barn mellan 1 och 3 år.

Villkoret för att få fullt vårdnadsbidrag är att barnet inte nyttjar offentligt finansierad förskoleverksamhet (förskola eller familjedaghem). Vårdnadsbidraget kan inte lämnas till en vårdnadshavare som har vissa ersättningar som till exempel arbetslöshetsersättning, introduktionsersättning och föräldrapenning.

Om jag nu läser och förstår detta korrekt så skulle alltså min kommun kunna ta ett beslut på att ge mej 36000 kronor om året för att jag fixar så att Mollie har tillsyn när jag jobbar.
Det är väldigt lite pengar som kommunen skulle betala med tanke på att en plats på förskolan för henne skulle kosta kommunen i runda slängar 100000 kronor.
Min fundering är då klart varför har inte Sölvesborskommun infört vårdnadsbidraget, här finns ju hur mycket pengar som helst att spara.
Och det hade i detta fallet löst allas våras problem om att placera Mollie någonstans. Det hade blivit en vinst för mej, med tanke på att jag som det ser ut nu måste ordna barnomsorgen för Mollie själv och samtidigt betala en ocker avgift för de futtiga timmar hon skulle kunna gå på den kommunala förskola.

Samtalet med min vän ledde till svaret på frågan varför det inte införts. Socialdemokrater, dessa som nu sägs styra vår kommun.
Eftersom det var en borgerlig idé och genomfördes på Bildt tiden så måste klart sossarna tycka att det är en usel idé, även om det nu bevisligen sparar pengar till den kommunalakassan.
Märkligt tycker jag.

Jag läser vidare information om detta bidrag
Vårdnadsbidrag får lämnas tidigast efter det att 250 dagar av de totalt 390 dagarna med föräldrapenning på sjukpenning- eller grundnivå tagits ut.
Frågan är varför?
Vad har det med saken att göra?
Varför kan man inte kombinera föräldrapenningen med vårdnadsbidraget?
Om jag tolkar fritt och förmodligen tolkar jag rätt så den information jag får är att om man som nu i mitt fall snålar med att ta ut föräldradagarna så ska man åter straffas.

Vad är det för fel på den svenska politiken?
De jag läser mellan raderna är att jag ska inte vara hemma med mitt barn så mycket som möjligt nej istället ska jag helst sätta henne 100% på förskolan och skulle jag få vårdnadsbidrag så måste jag först göra slut på mina föräldradagar.
De står ju även att jag ska göra av med 250 dagar av 390, hum jag fick minsann 480 dagar tack vare min ex frus lumpna beslut om att lämna mej och Mollie i sticket.
Hur ställer sej politikerna till dom 480 dagarna?
Och varför gäller det bara tills barnen fyller tre?
Är tanken att dom ska klara sej själva sen eller.
Ja frågorna hopar sej.

Jag ser det så här just nu.
Om jag bott i en kommun med vårdnadsbidrag så hade vi kunnat lösa frågan lätt som en plätt.
Då hade jag utan beroendeställning kunnat be mina föräldrar om hjälp att dom lagt sina scheman efter mitt så Mollie kunnat vara med dom.
Och Om jag nu tagit ut min föräldrapenning och inte varit hemma med Mollie så länge, så skulle det kunnat lösas.
Och Om hon hon aldrig fyllt tre år.
Ja då verkar de faktiskt som vi kunnat få en omsorg där alla kunnat vara nöjda och glada.

När jag luftade detta på ett annat forum fick jag en länk skickad till mej där det stod att Sölvesborgskommun visst hade vårdnadsbidrag, men vidare en snabbsökning senare sladdade jag in på Kommunalrådet Helene Björklunds blogg, där gick det att läsa.

När det gällde motionen om vårdnadsbidrag är jag inte alls lika förvånad. Samma gäng; M, C, KD, FP och SD vill införa vårdnadsbidrag. Vi fick en ganska bra debatt om denna fråga.

Vi anser att den som kan leva på tretusen kronor i månaden, nog också kan leva utan den extra förstärkningen från skattebetalarna i Sölvesborg.

För de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn så har vi en alldeles utmärkt föräldraförsäkring. Klarar man sig på tretusen kronor så kan man nog klara sig på att använda någon dag mindre i månaden av föräldrapenningen istället så kan man vara hemma med barnen i flera år, och då också använda barnomsorg i den mån man behöver eller som barnen behöver.

Det väcker en enorm vrede i mig när jag hör ledamöter förklara att hon minsann varit hemma med fyra barn, av egen fri vilja, och hellre ville vara hemma och baka kakor med barnen än att vara ute och förvärvsarbeta.

Det är ett hån. Ett hån mot alla dem som inte har den möjligheten att välja. Är det valfrihet? För vilka? Ni som säger så spottar dessutom på alla dem som faktiskt vill arbeta, ni fördömer dem som tjänar den arbetslinje ni i andra sammanhang håller så högt.

Det är förvånande att Moderaterna, som gick till val på att avskaffa "bidragslinje" och införa "arbetslinje" nu har gjort helt om och vill införa ett nytt bidrag för höginkomsttagare.

Om detta väckte ett enormt vrede i kommunalrådetsögon så ska jag bara säga att det är absolut inget mot vad det gjorde när jag läste vad hon skrev i sin blogg.

Det är ett hån mot dom som vill jobba. Är människan inte klok i huvudet?
Jag vill jobba men Sölvesborgskommun kan inte lösa min barnomsorg för min dotter mer än att erbjuda en plats i grannkommunen.
Ett vårdnadsbidrag hade i min värld inte setts som ett bidrag för att jag skulle gå hemma och lalla och baka bullar, utan istället en möjlighet att känna mej icke beroende, att jag skulle kunna jobba mina skift och veta att Mollie var i trygga händer hos mormor och morfar och att dom skulle kunnat få en liten kompensation för att dom då kommer att ta ansvaret över min dotter när nu inte kommunen kan bistå mej med det.
Jag behöver väl knappast säga att kommunarådet i Sölvesborg skönk likt en sjunkbomb i mina ögon med det inlägget.
HÅN?

Många frågor blir det. Och frågar man inte får man inget veta.
Kan det vara dags för ett nytt mail till våra lokala politiker med frågor i ämnet tro?

Jockarp.

5 kommentarer:

  1. Åter igen kanon skrivet. Du är grym, du skriver så mycket som så många tänker....på dem bara ;)
    //Jenny

    SvaraRadera
  2. ???? Vilken soppa! Om jag har förstått det hela rätt så kan man i princip bara få vårdnadsbidrag om man lever på sparade pengar eller jobbar, och jag skulle tro att grundtanken i det hela när M la fram förslaget var att få fler att jobba.
    Skulle tro att detta förslag lagts fram för människor med liknande problem som ditt. Att dom rent tekniskt förlorar pengar på att ha barnen på förskola när dom ska jobba.
    Hur då Fru socialdemokrat kan läsa in att det skulle vara emot att föräldern jobbar är en gåta.
    Ibland undrar man hur dom som sitter i kommunen lyckats få en plats där oavsett parti......verkar ju inte krävas någon särskild kompetens på något plan, verkar ju inte ens finnas ett krav på att sätta sig in i problemen innan dom uttalar sig.
    Men kämpa på o visa vad en stark ensam mamma kan!
    Kram T i skogen

    SvaraRadera
  3. Kämpa på vännen!

    Du är grym å förtjäna det bästa!
    Känner jag dej rätt så kommer du få rätt!

    Kram en vän

    SvaraRadera
  4. Hon har rätt tycker jag, det ÄR ett rikemansbidrag till dem som redan har det ekonomiska på det torra! Vilken vanlig Svensson har råd att fortsätta vara hemma efter föräldraledigheten med 3000 kr i månaden?? Inte jag och ingen jag känner i alla fall... Ännu ett typiskt högertänk, vi ger mer till de rika och de fattiga, dem skiter vi i!

    SvaraRadera
  5. I ditt fall tror jag att det är så att du har du 390 sjukpenningsnivå ersättning och 90 lägsta nivå dagar. Lägsta nivå dagarna ger 180 kr om dagen.

    SvaraRadera