lördag 12 maj 2012

RFSL...

Jag må säga att jag blev glad igår.
Jag skickade ju ett brev till RFSL, återkopplingen var blixtsnabb, jag gilla det jättemycket. Så ska de se ut.

Nu delar jag med mig av både mitt brev och det fina svaret.




           Hej.

Det är inte omöjligt att ni har hört detta förut och inte är det heller omöjligt att det ni hört handlat om mig och min situation.



Jag skriver nu ett brev till er för kampen jag fört håller på att förloras. Jag behöver helt enkelt er hjälp för att påverka.
Jag trodde att jag lilla David ensamt skulle kunna besegra Goliat, jag hade tyvärr fel.
Ju längre tiden går utan att något görs i frågan ju fler både barn och föräldrar kommer i kläm, vilket är mycket sorgligt.



Till sak.
Jag är en homosexuell tjej. Jag hade en sambo som senare även blev min fru. Vi var ett par i fem år och som i många förhållanden så kommer man tillslut fram till att man vill utveckla sitt förhållande och man vill utvidga sin familj, så även i vårt fall.
Så efter sex inseminationer i Danmark blev jag så äntligen gravid, lyckan var total.
Vi gifte oss.

MEN åtta veckor innan det lilla barnet skulle födas fick min fru kalla fötter, hon lämnar mig helt förkrossad och höggravid.

Jag föder en liten dotter Mollie, hon föds inom äktenskapet. Vilket borde innebära att båda föräldrarna ska bli vårdnandshavare likt heterosexuella äkta par. Så är ju dock inte fallet.
Alltså kunde min fru lämna mig och det barn vi planerat ihop helt lagligt utan att behöva ansvara överhuvudtaget för sitt handlande.
Jag hade ingen längtan eller önskan att bli ensam vårdnadshavare till ett barn, jag tror på ”kärnfamiljen”

Ett scenario som skulle varit än värre vore ju om det varit min fru som varit gravid, hon hade alltså med Sveriges rikes lag i ryggen kunnat lämna mig utan att jag skulle ha någon rätt till mitt eget barn.

Jag har skrivit åtskilliga brev till politiker i rosenbad, jag har samtalat personligen med justitieministern Beatrice Ask i ämnet, allt jag får till mig är att de vet om problemet men vet inte när eller hur de ska kunna göra något åt det.
Jonas Gunnarsson hade en interpellation upp i ärendet, ni hittar den här.


Vad som är mer beklämmande i detta är att det fanns ett förslag redan 2004 och vidare ett 2007 om att den registrerade partnern till den havande kvinnan skulle automatisk bli vårdnadshavare.
Hade detta genomförts hade mitt liv i dag sett helt annorlunda ut, på gott och ont givetvis, men den andra personen som varit med och satt ett barn till världen hade fått ta sitt ansvar för sitt handlande.

Jag hoppas att vi på något sätt ska kunna få till en lagändring både för att skydda den gravida kvinnan i liknande fall som mitt, men även skydda medmamman så att hon ska ha rätt till sitt eget barn.

Jag hoppas ni återkopplar till mig och jag är villig att föra kampen vidare, men som sagt jag behöver hjälp.
Men här har ni mig. ett levande bevis på att lagen gäller inte alla Svenska medborgare. Här är jag ett levande bevis på att samkönade äktenskap bara är en ring på fingret och ett sött litet papper som det står vigselbevis på.
Fakta är att det finns inga rättigheter eller skyldigheter med i äktenskapet för samkönade par som det gör för heterosexuella.
De låter fint att vi har rätten att gifta oss, men till vilken nytta?
Tack.

 Vänligen Leonora.


Och det snabba svaret från RFSLs Ordförande.


Hej,
tack för ditt mail!

Vi är mycket medvetna om problematiken du beskriver i ditt fina och personliga mail. Frågan om en könsneutral föräldraskapspresumtion (eller en moderskapspresumtion) har vi drivit i många år. Det är just avsaknaden av en sådan som gör att precis det du beskriver har hänt dig kan hända.

Vi har jobbat med frågan genom att uppvakta Beatrice Ask och politiskt sakkunniga hos henne, andra allianspolitiker som är ansvariga för frågan, genom att hjälpa olika riksdagspolitiker att motionera i frågan, osv.

Tyvärr har det hittills varit ganska svårt att få gehör hos de ansvariga politikerna. Från den rödgröna oppositionen är gensvaret bättre, men det är ju inte de som bestämmer just nu.

Så: vi gör vårt bästa på det här området och vi kommer att fortsätta göra det. Om du skulle vilja jobba tillsammans med oss - genom att till exempel medverka i ett panelsamtal eller uppvaktning av politiker så vore det jättebra. Personliga exempel tydliggör ofta problem för politiker på ett sätt som abstrakta formuleringar inte kan göra.

Hör av dig om du är intresserad!

Vänliga hälsningar,
Ulrika

Ja jag behöver väl knappast skriva att jag svarade på detta mail och att jag skrev att jag mer än gärna ställde upp på alla sätt jag kan.

På nåt sätt känns det som om kampen går vidare.

Mitt upp i detta allvarliga som händer runtomkring så är jag ju också mamma till en fantastisk liten tjej som igår hade besök av en liten grabb. Ja hans mamma var förstås med. När dom små lekte så kom det många stora frågor upp, när man har vänner som är aktiva inom politiken så är det sällan det blir tyst på sammandrabbningar.

Mer killbesök för myset och min kreativa promenadvän kom på eftermiddagen och vi tog en ny match i jävulskbacken, härligt väder och massa givande samtal även där....
Det känns bra nu ;)


Jockarp.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst mycket som du skrivit: bloggen, tokiga sms, mail och en viss bok för att bara nämna lite.. Jag tycker mailet du visar i bloggen , det till RFSL är bland det finaste du knåpat ihop. Till och med en så härdad skriveritestningshjälp som jag blir både rörd och berörd.
    Du ska vara riktigt, riktigt stolt över dig!! Det är jag.

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Tackar ödmjukast, jag är ganska nöjd själv, men kanske allra nöjdast med svaret jag fick av RFSL ;)

    Vänligen Leonora

    SvaraRadera