lördag 22 april 2017

Sju kullar.....

Paus på trappan....

Mmm, Rom är romantiskt...


Ja att Rom inte byggdes på en dag har jag full förståelse för. Dessa fantastiskt vackra byggnader, fontäner, trappor och statyer är inga direkta hafsverk. Det är 8-10 år sedan jag var i Rom senast och jag minns det inte så vackert som jag upplevde nu.
Vi bodde precis vid spanska trappan och Mollie älskade platsen, jag vet inte hur många gånger hon sprang upp och ner i trappan. Jag gjorde det också men det var med löparskorna på och jag piskade trappan under morgontimmarna. På dagarna var trappan full av människor som satt och njöt av livet med en glass i handen.

Colosseum är ett ställe jag tänker återkomma till och gå en guidad tur, men det är en sån våldsam historia på Teatern så jag kände att Mollie helt enkelt var för liten just nu. För liten var hon dock inte för att besöka Påvens domänder. Vi hade beställt en guidning på Svenska och min dotter är helt fenomenal. I tre timmar gick vi i museet, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Och hon hängde med utan ett enda ord som var gnällröst på. Jag är djupt imponerad av henne. Vi pratade om hur Vatikanen var uppbyggt och hur stor förmögenhet kyrkan satt på, den var inte liten den. Mollie räckte upp handen och frågade fru guide om hur många träd det fanns i Vatikanen, den frågan kunde hon dock inte svara på :)
Sixtinska kapellet har jag aldrig besökt innan och det var häpnadsväckande jag hade helt enkelt slut på ord för att kunna beskriva det jag såg av Michelangelo målningar. Där han beskriv gamla testamentet på ena sidan och det nya testamentet på den andra sidan. Målning när han framställer den yttersta domen, hua den var hemsk, den var vacker.
Anledningen till många av målningarna var att kunna få människor som inte var läskunniga att ändå kunna ta del av bibeln. Jag är otroligt glad över att jag har sett detta live. Foto förbud rådde på platsen så det var bara att lyda och sätta sej ner och njuta.
Peterskyrkan var bedårande vacker, det minns jag sen sist jag var på plast. Den gången kysste jag en kvinna i biktbåset, för att jag kunde det. Denna gången lät jag moget bli det ;)

Fontana di Trevi, pengkastning...

Colosseum....


Vi gick till Pantheon med den magnifika kupolen som mäter 43 meter och ett ljusinsläpp på nästan 9 meter. Vilken teknik gällande byggnationer det fanns redan för 2000 år sedan, det är fantastiskt imponerande.
Vi passerade Fontana Di Trevi den vackraste fontän jag sett och Mollie kastade självklart ett mynt över axlen ståendes med ryggen mot fontänen. Detta sägs betyda att man får tur och att man ska återvända till Rom. Det är förbjudet att bada i fontänen men dom som kan sin filmhistoria vet att Anita Ekberg badade i fontänen i filmen La Dolce Vita. När hennes motspelare i filmen dog stängdes fontänen av och sveptes in i svart. (Lite historia så där)

Vi gick i parken Villa Borghese och där hittade vi cykel uthyrare. Självklart skulle vi cykla. svängradien var allt annat än bra på cykeln så vi hamnade i periferin ibland och vi skrattade hejdlöst när vi skulle försöka backa odjuret till cykel ;)

Givetvis välte vi i oss mängder av mat, pizza, pasta var populärast. Och glassen, ja den Italienska glassen är något speciellt. Gosse vad vi skyfflade in denna godsak.

Mollie sov som en lite griskullting under en värmelampa på båda flygningarna. Inga bekymmer där heller alltså.
Ännu en fantastisk resa att lägga ner i minnesbanken gällande upplevelse. Tack för det.

Cooola cykeln ;)

Flygresan...


Jockarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar